Kuchnia lekkostrawna to modyfikacja diety, wspierająca przewód pokarmowy. Taka dieta może być ciekawa i smaczna.

Danie główne

Dorsz w rękawie z salsą warzywną

Składniki:

  • 600-700g fileta z dorsza bez skóry (2 płaty), można też użyć inna chudą rybę, np. pstrąga (ostatnie zdjęcie na dole)
  • 1 średnia marchewka
  • jedna średnia papryka
  • 1,5-2 średnie pomidory
  • przyprawy: sól, słodka papryka, majeranek, pieprz ziołowy
  • do ryby doskonale pasuje ugotowany ryż lub kasza jęczmienna perłowa. Zachęcam do ugotowania według mojego przepisu.

sos do ryżu:

  • 150g jogurtu light 1,5-3% tłuszczu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki koperku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego ewentualnie kilka kropel cytryny

Dorsza myjemy i osuszamy, kroimy płaty na pół.
Przyprawiamy sporą ilością soli, szczyptą słodkiej papryki,
majeranku oraz pieprzem ziołowym.
Marchewkę skrobiemy skrobaczką na długie płatki,
paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę.

Do rękawa wkładamy w kolejności warzywa a na nie płaty dorsza.
Dokładnie zawiązujemy z obu stron i wkładamy do piekarnika
uprzednio nagrzanego do 200C. Pieczemy 20 minut.

Układamy na talerzu, najlepiej smakuje z ryżem, wykładamy upieczone warzywa i dorsza, polewamy sosem z pieczenia.
Całość posypujemy świeżym koperkiem. Nie zapomnijmy o sosie do ryżu który wykładamy na talerz.

Smacznego !

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *