
Składniki:
- 600-700g fileta z dorsza bez skóry (2 płaty), można też użyć inna chudą rybę, np. pstrąga (ostatnie zdjęcie na dole)
- 1 średnia marchewka
- jedna średnia papryka
- 1,5-2 średnie pomidory
- przyprawy: sól, słodka papryka, majeranek, pieprz ziołowy
- do ryby doskonale pasuje ugotowany ryż lub kasza jęczmienna perłowa. Zachęcam do ugotowania według mojego przepisu.
sos do ryżu:
- 150g jogurtu light 1,5-3% tłuszczu
- szczypta soli
- pół łyżeczki koperku
- 1/4 łyżeczki cukru
- szczypta kwasku cytrynowego ewentualnie kilka kropel cytryny

Dorsza myjemy i osuszamy, kroimy płaty na pół.
Przyprawiamy sporą ilością soli, szczyptą słodkiej papryki,
majeranku oraz pieprzem ziołowym.
Marchewkę skrobiemy skrobaczką na długie płatki,
paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę.
Do rękawa wkładamy w kolejności warzywa a na nie płaty dorsza.
Dokładnie zawiązujemy z obu stron i wkładamy do piekarnika
uprzednio nagrzanego do 200C. Pieczemy 20 minut.


Układamy na talerzu, najlepiej smakuje z ryżem, wykładamy upieczone warzywa i dorsza, polewamy sosem z pieczenia.
Całość posypujemy świeżym koperkiem. Nie zapomnijmy o sosie do ryżu który wykładamy na talerz.

Smacznego !
