
Biała kiełbasa to prawdziwy klasyk w polskiej kuchni. Jest to smaczne danie, które często gości na wielkanocnych stołach. Ja pokazuję jak można zrobić taką kiełbasę ale w wersji drobiowej.
Składniki:
- 0,8 kg wytrybowanych udek z kurczaka
- 0,2 kg podudzia z indyka
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 60 – 100 ml jogurtu naturalnego, w zależności od gęstości
- 100 ml przegotowanej wody
- jelito naturalne wieprzowe 28/30, przygotowane według zaleceń na opakowaniu (około 2,5-3m)
przyprawy:
4 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki granulowanego czosnku
3 łyżeczki soli
do zaparzenia:
4,5L wody
2,5 łyżeczki soli
2 liście laurowe
2 ziela angielskie

Rozpoczynam od oczyszczenia mięsa z drobnych żyłek czy chrząstek, po tym zabiegu mielę na najdrobniejszych oczkach podudzia z indyka. Do tak zmielonego mięsa dodaję jogurtu po czym wyrabiam na mocno klejąca się jednolitą masę.
Następnie mielę na najgrubszych oczkach udka z kurczaka, pierś kroję w drobną kostkę (około 1cm-1,5cm) i dodaję przyprawy.


W następnym kroku wlewam wodę, całość bardzo dokładnie mieszam i ugniatam aż powstaje jednolita klejąca się masa.
Pozostało nadziać kiełbaski na długość około 15-20cm lub według własnego uznania.


Do dużego garnka wlewam około 4-4,5L wody, przyprawiam solą, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Wodę podgrzewam do 90 stopni.
Wkładam kiełbasę do gorącej ale nie gotującej się wody. Utrzymuję tak temperaturę 85 stopni przez 30 min. Po tym czasie wyjmuje kiełbaski i zaczynam się nimi delektować 🙂

Pamiętajmy że ta kiełbasa jest bez żadnych ulepszaczy, wzmacniaczy czy wypełniaczy. Powinniśmy się nią zajadać świeżą i najlepiej na ciepło. Kiełbaskę trzymam maksymalnie 4-5 dni w lodówce, przykrytą, żeby nie wyschła.
Smacznego !
