Kuchnia lekkostrawna to modyfikacja diety, wspierająca przewód pokarmowy. Taka dieta może być ciekawa i smaczna.

Śniadania i kolacje

Kajzerki czyli bułeczki pszenne

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 2 spore szczypty soli
  • 1 średnie jajko
  • 50g masła
  • czarnuszka do posypania bułeczek

zaczyn:

  • 3 czubate łyżki maki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki suche na zaczyn wsypuję do dużej miseczki, dodaję letnią wodę i porządnie mieszam łącząc je.

Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam aż zaczyn zacznie pracować. Pojawiają się bąbelki oraz znacznie zwiększa swoja objętość.

Wszystkie składniki, tj. zaczyn, mąkę, mleko, jajko, masło i sól przekładam do misy miksera (ewentualnie na stolnicę) i zagniatam ciasto aż zaczyna odchodzić od ręki. Ciasto jest gładkie i sprężyste.

Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia które powinno minimum podwoić swoja objętość, około godziny.

Z wyrośniętego ciasta robię bułeczki, w zależności od wielkości wychodzi ich 7-9 sztuk. Bułeczki posypuję czarnuszką uprzednio smarując je mlekiem lub jajkiem tak aby posypka się dobrze trzymała. Bułeczki pozostawiam do wyrośnięcia na nie dłużej niż godzinę.

Bułki piekę około 15 min. do zrumienienia w temperaturze 220 stopni celcjusza, grzałka góra – dół. Po tym czasie wyjmuje bułeczki do wystygnięcia.

Smacznego !

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. Krystyna :

    Zrobiłam Kajzerkę! Rewelacja! Polecam wszystkim. Śniadanko wyszło PRIMASORT!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *