Kuchnia lekkostrawna to modyfikacja diety, wspierająca przewód pokarmowy. Taka dieta może być ciekawa i smaczna.

Danie główne

Kopytka

Składniki na ok. 120 szt. kopytek:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 400g mąki pszennej
  • sól

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (około 5 łyżeczek soli).
Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

Kiedy ziemniaki są już zimne przepuszczamy je przez praskę,
można utłuc lub przepuścić przez maszynkę do mielenia (na drobnych oczkach).

Do powstałej gładkiej masy dodajemy mąkę oraz jajka, całość ugniatamy.
Masa powinna się kleić do ręki, pamiętajmy żeby nie dorzucać więcej mąki bo kopytka zrobią się gumowe i twarde.

Podsypujemy mąkę pod ciasto i robimy wałeczki, następnie tniemy pod skosem ciasto na około 4,5-5cm. kawałki.

Tak powstałe kopytka układamy pod ściereczką żeby nie wyschły.
Do dużego garnka (min. 6L) wlewamy wodę, dodajemy sól (około 5 łyżeczek soli), zagotowujemy i zmniejszamy palnik.
Wrzucamy kopytka aż pokryją dno, lekko mieszamy żeby nie przywarły do dna, woda powinna lekko pyrkać.
Od wypłynięcia kopytek na wierzch czekamy 3 min. po czym je wyławiamy.

Kopytka najlepsze są świeże prosto z garnka, polecam spróbować.

Do kopytek można użyć sosu lekkostrawnego według mojego przepisu: Sos do kopytek

Smacznego.

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. Mariusz :

    Super miekkie kopytka. Wyjęte odrazu z garnka rozpływają się w ustach. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *