
Składniki:
Ryż:
1 szklanka ryżu
1 i 1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
Kasza:
1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej
2 i 1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
Jeżeli ktoś toleruje można wsypać pół łyżeczki kurkumy
która da fajny kolor ale i jest naturalnym źródłem makro i mikroelementów.
Wykazuje też silne działanie przeciwzapalne oraz wiele innych właściwości,
dlatego dobrze jest skonsultować spożywanie jej z dietetykiem lub lekarzem.

Kaszę / ryż wsypujemy do garnka, następnie płuczemy w zimnej wodzie 3-4 razy wymieniając ją za każdym razem na czystą.
Woda w której moczy się ryż /kasza powinna być przezroczysta, od tego zależy stopień lepkości po ich ugotowaniu.


Zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień na minimum tak żeby tylko lekko pyrkał. Gotujemy 20 minut pod przykryciem nie zdejmując ani nie otwierając pokrywki z garnka. Po tym czasie pozostawiamy jeszcze 10 minut pod przykryciem ale już ze zgaszonym ogniem.

Tak wyglądać powinien ryż po ugotowaniu.

A tak wygląda kasza po ugotowaniu, smacznego !!
