Kuchnia lekkostrawna to modyfikacja diety, wspierająca przewód pokarmowy. Taka dieta może być ciekawa i smaczna.

Danie główne

Pierogi z krewetkami i dorszem

Składniki (na około 50 sztuk pierogów):

Farsz:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 300 g krewetek
  • 1 średnie jajko
  • garść świeżej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Krewetki oraz rybę dokładnie umyj i osusz.

Krewetki obierz oraz oczyść, dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zmiel wszystko na średnich oczkach w maszynce do mielenia.

Do zmielonych krewetek i ryby dodaj jajko, pieprz, sól oraz poszatkowaną kolendrę. Jeżeli nie lubisz kolendry możesz dodać inne ulubione świeże zioło, np. natkę pietruszki.

Całość dokładnie wymieszaj na jednolita masę. Pora na ciasto do pierogów które jest bardzo proste.

Na stolnice wysyp mąkę, dodaj sól i stwórz pośrodku dołek.

Do dołka dodawaj powoli gorąca wodę wyrabiając ciasto. Uważaj żeby się nie poparzyć. Ciasto wyrabiaj do momentu aż dodasz całą szklankę płynu a masa będzie gładka i jednolita.

Wyrobione ciasto rozwałkuj na cienki placek, wycinaj kółeczka za pomocą dużego kubka lub szklanki. Nakładaj łyżeczką po środku farsz i zawijaj pierogi. Farszu nie należy żałować ale trzeba pamiętać iż nie może wypływać bo inaczej ciasto się nie sklei.

W garnku zagotuj około 3-4L wody z łyżeczką soli. Do wrzątku dodaj łyżkę oleju, następnie wkładaj powoli pierogi tak żeby pokryć nimi dno. Nie należy dodawać za dużo bo ciasto może się zlepić. Lekko zamieszaj uważając żeby nie uszkodzić ciasta. Po wypłynięciu pierogów gotuj około 4 minut, po tym czasie wyłów pierogi i jedz lub układaj do wystygnięcia.

Do pierogów pasuje przyprawa w płynie zrobiona z sosu sojowego zmieszanego z octem ryżowym w proporcji 4-1.

Smacznego !!!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *