
Składniki:
spód:
- 200g masła
- 200g erytrytolu
- 5 średnich jajek
- 200g mąki pszennej
- 50ml mocnej ulubionej espresso
- 20g kakao
masa górna:
- 500g masy sernikowej
- 500g maskarpone
- 160g erytrytolu
- 110g mąki pszennej
- 5 średnich jajek
- 1 laska wanilii
- garść kwaśnych wypestkowanych śliwek
Do miski włożyć miękkie masło o temperaturze pokojowej i erytrytol – całość rozetrzeć na gładką masę.


Dodać całe jajka i wymieszać.
Następnie dodać resztę składników, czyli: mąkę, dobrze wystudzoną kawę oraz kakao.


Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blachy pokrytej papierem do pieczenia.
Teraz pora na część górną
Do misy wrzucamy masę sernikową, maskarpone, erytrytol, mąkę, jaka oraz wanilie.
Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przekładamy całość do blachy na dolny kawowy wyłożony spód.


Układamy na wierzch śliwki przekrojone na ćwiartki i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w 170C przez 60 minut. Smacznego !

