Kuchnia lekkostrawna to modyfikacja diety, wspierająca przewód pokarmowy. Taka dieta może być ciekawa i smaczna.

Danie główne

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka – zmielony
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pasaty
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 namoczonej w mleku czerstwej bułki pszennej
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • 140 g ugotowanego ryżu
  • łyżeczka suszonej kolendry
  • łyżeczka soli
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego czosnku

sos:

  • 700 – 800 ml bulionu warzywnego
  • szklanka pasaty
  • sól do przyprawienia sosu według uznania
  • 1-2 cienko pokrojone marchewki (na ćwiartki)
  • drobno poszatkowany koperek – według uznania
  • 2 łyżki mąki pszennej rozrobionej z zimna wodą do zagęszczenia sosu

Mięso z indyka mielimy na średnich lub grubych oczkach, dodajemy jajko, pasatę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania klejącej się masy.

Następnie dodajemy wyciśniętą, namoczoną w mleku bułkę oraz ugotowany ryż. Ponownie całość mieszamy.

Formujemy pulpeciki w małe kulki i obtaczamy każdego w mące. Pulpeciki powinny być dość małe, polecam takie na kęs.

Do garnka wlewamy bulion, zachęcam do skorzystania z załączonego przepisu: bulion warzywny, dodajemy pasatę oraz marchewkę. Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wywar powinien lekko pyrkać. Następnie powoli dodajemy nasze pulpeciki.

Całość gotujemy około 15 minut po czym dodajemy mąkę rozrobioną w zimnej wodzie, w celu zagęszczenia potrawy. Dodajemy koperek oraz sól, według uznania, sprawdzając smak tego cudownego sosu. Zagotowujemy i delektujemy się pysznymi klopsikami.

Klopsiki w sosie możemy jeść z ryżem ale także doskonale sprawdzą się np. z makaronem czy nawet kopytkami, zachęcam do skorzystania z mojego przepisu: kopytka.

Smacznego !

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *