
Składniki:
- 500 g piersi z indyka – zmielony
- 1 jajko
- 2 łyżki pasaty
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/2 namoczonej w mleku czerstwej bułki pszennej
- mąka do obtoczenia pulpetów
- 140 g ugotowanego ryżu
- łyżeczka suszonej kolendry
- łyżeczka soli
- łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonego czosnku
sos:
- 700 – 800 ml bulionu warzywnego
- szklanka pasaty
- sól do przyprawienia sosu według uznania
- 1-2 cienko pokrojone marchewki (na ćwiartki)
- drobno poszatkowany koperek – według uznania
- 2 łyżki mąki pszennej rozrobionej z zimna wodą do zagęszczenia sosu

Mięso z indyka mielimy na średnich lub grubych oczkach, dodajemy jajko, pasatę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania klejącej się masy.
Następnie dodajemy wyciśniętą, namoczoną w mleku bułkę oraz ugotowany ryż. Ponownie całość mieszamy.


Formujemy pulpeciki w małe kulki i obtaczamy każdego w mące. Pulpeciki powinny być dość małe, polecam takie na kęs.
Do garnka wlewamy bulion, zachęcam do skorzystania z załączonego przepisu: bulion warzywny, dodajemy pasatę oraz marchewkę. Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wywar powinien lekko pyrkać. Następnie powoli dodajemy nasze pulpeciki.


Całość gotujemy około 15 minut po czym dodajemy mąkę rozrobioną w zimnej wodzie, w celu zagęszczenia potrawy. Dodajemy koperek oraz sól, według uznania, sprawdzając smak tego cudownego sosu. Zagotowujemy i delektujemy się pysznymi klopsikami.
Klopsiki w sosie możemy jeść z ryżem ale także doskonale sprawdzą się np. z makaronem czy nawet kopytkami, zachęcam do skorzystania z mojego przepisu: kopytka.
Smacznego !
