Kuchnia lekkostrawna to modyfikacja diety, wspierająca przewód pokarmowy. Taka dieta może być ciekawa i smaczna.

Zupy

Bulion warzywny

  • kawałek selera 30-40g
  • por (biała część) ok. 100g
  • pietruszka ok 100g
  • marchewka ok 350g
  • nać pietruszki – wedle uznania
  • szczypta suszonego lubczyku
  • sól do doprawienia

Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, dzięki temu wywar warzywny szybciej się zrobi, umieszczamy wszystko w garnku, zalewamy 2L wody.
Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień żeby wywar lekko pyrkał. Rosół gotujemy pod przykrywką około 1-1,5h aż warzywa będą miękkie.
Gotowy bulion przecedzamy przez gęste sitko. Używamy potrzebną ilość, resztę możemy zamknąć w słoiczku i wstawić do lodówki.
Taki rosół warzywny możemy również zamrozić w pojemniczki czy torebeczki i używać w razie potrzeby.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *