Kuchnia lekkostrawna to modyfikacja diety, wspierająca przewód pokarmowy. Taka dieta może być ciekawa i smaczna.

Danie główne Śniadania i kolacje

Szakszuka

Składniki:

  • 800g pomidorów (mogą być w puszce, krojone bez skórki)
  • 1 mozzarella light (125g – kulka w zalewie)
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku

świeże zioła (można użyć suszonych):

  • 2-3 gałązki tymianku
  • parę listków bazylii lub kolendry (według uznania)

przyprawy:

  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy

Do żeliwnego garnka / patelni wkładamy pomidory, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy: sól, kumin, pieprz i kurkumę.

Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy gałązki tymianku. Całość odparowujemy aż do uzyskania gęstej potrawki, pomidory nie powinny być zbytnio rzadkie.

Zmniejszamy moc palnika na średni. Do gęstych pomidorów dodajemy porwany na drobniejsze kawałki ser mozzarella. Czekamy aż ser zacznie się rozpuszczać.

Robimy łyżką dołek i do tak zrobionego wgłębienia wbijamy jajko, powtarzamy tą czynność aż wbijemy wszystkie jajka.

Zmniejszamy moc palnika na mały, sos powinien lekko pyrkać. Czekamy aż do ścięcia się białka, żółtko powinno być płynne. Wyłączamy kuchenkę i podajemy 🙂

Próbujemy i doprawiamy ulubionymi świeżymi ziołami, np. bazylią lub kolendrą. Smacznego !

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *